Architectuur /   |   16 oktober 2018

Zomerreces voorbij; kennisdelen over Business Rules Management!

Avatar foto Pieter Buitenhuis

Een maandje geleden was het dan weer zover; de kennissessies bij Solventa zijn begonnen na het zomerreces. Dat vind ik een grote meerwaarde van bij Solventa werken; eens in de twee, drie weken komen we bij elkaar en wisselen we kennis uit.  Architectuurkennis uit projecten, nieuwe ontwikkelingen uit de markt of andere relevante onderwerpen. Kennis die we zelf op doen of we nodigen een expert uit.

Gisteren was het mijn beurt om de sessie te organiseren. In 2007 ben ik in het Business Rules wereldje beland en dat ben ik altijd (soms op een afstandje) blijven volgen. Als architect vind ik dat je brede kennis moet hebben en bij noodzakelijke details de expert weet te vinden. Zo ook over Business Rules Management en de architecturele vraagstukken die dat met zich mee brengt. Zodoende had ik twee BRM experts uitgenodigd van Oracle, die samen een flink aantal Business Rules implementaties op hun naam hebben staan. Oracle Policy Automation (OPA) is de BRM oplossing uit het Oracle portfolio.

In 1,5 uur hebben ze ons meegenomen door de karakteristieken van BRM, OPA en de architecturele patronen die ze vaak tegenkomen. Vanzelf ontstonden de discussies over de toegevoegde waarde van een rule engine in het applicatielandschap.

Mijn take-aways:

  • business Rule Management zit op het snijvlak van organisatie en technologie;
  • niet alleen de complexiteit van het op te lossen probleem, maar ook de frequentie waarop onderhoud van logica nodig is en de behoefte om de redenatie van besluiten expliciet te maken pleit voor BRM;
  • inzetten van een rule engine heeft belangrijke gevolgen voor je applicatielandschap. Zowel voor het herorganiseren van de business logica over het landschap en het bijbehorende eigenaarschap
  • business rules kan je inzetten voor verschillende functionele doelen, zoals monitoren, classificeren of diagnosticeren. Selecteer daar ook je architecturele oplossing op. Niet alle BR engines vullen de functionele doelen in;
  • veel BR engines zijn stateless. Dat betekent dat de rest van het applicatielandschap moet zorgen voor de data om besluiten te nemen. Dit kan betekenen dat data voor een beslissing uit meerdere applicaties moet worden geleverd. De applicatiearchitectuur moet het fundament leveren om de flexibiliteit van de rule engine optimaal te benutten.

Op naar de volgende kennissessie; over creatief denken. Nu al zin in! Soms zijn kennissessies ook te bezoeken door externen. Check onze site.

Bespreek de mogelijkheden
3