De architectuuraanpak waarbij jouw enterprise centraal staat_

General Enterprise Architecting (GEA) helpt organisaties om integraal en vanuit een bedrijfskundig perspectief de juiste oplossingen te vinden voor complexe bedrijfsvraagstukken. Je kunt hier meer lezen over deze methode. In deze opleiding behandelen we de drie aspecten van enterprise- architectuur: het oplossen van bedrijfsvraagstukken, het inrichten van de enterprise- architectuurfunctie en het meten van de volwassenheid van de enterprise- architectuurfunctie. Op elk van deze onderdelen leer je GEA te gebruiken. Leer van onze praktijkervaringen en doe zelf ervaring op in een casus. Stel jezelf in staat om de organisatietechnieken uit GEA toe te passen. Ontdek dat er, door het werken volgens de GEA-benadering, betere en meer gedragen oplossingen voor bedrijfsvraagstukken ontstaan. De opleiding is dé voorbereiding op het examen om gecertificeerd ‘General Enterprise Architect’ te worden.

Na deze track
  • kun je bedrijfsvraagstukken oplossen door gebruik te maken van de GEA-aanpak.
  • kun je een analyse uitvoeren op basis van zingeving en vormgeving.
  • definieer je vraagstukken en begeleid je teams naar oplossingsrichtingen
  • begeleid je de ontwikkelingen in je organisatie door te sturen op samenhang
  • leer je door middel van strategische en tactische plannen een roadmap voor executie maken.
  • weet je welke aspecten belangrijk zijn bij het inrichten van de enterprise- architectuurfunctie.
  • kun je de volwassenheid van ‘sturen op samenhang’ meten, analyseren en op basis daarvan verbeteringen initiëren.
  • heb je het examen voor Certified General Enterprise Architect (foundation-niveau) afgelegd.
Modules

De track GEA voor enterprise- architectuur bestaat uit de volgende zes modules:

Module 1: Introductie GEA

De introductie begint met een overzicht van het vakgebied enterprise- architectuur en de daarbij gebruikte methoden en raamwerken. De positie en karakteristieken van GEA worden toegelicht aan de hand van de ‘waves of architecture’.

Module 2: GEA-framework

‘Sturen op samenhang’ betekent dat samenhang expliciet wordt gemaakt. In deze module gaan we in op hoe dit met het GEA-framework wordt gedaan. Leer de elementen van zingeving en vormgeving kennen en hun samenhang analyseren.

Module 3: GEA-stappenplan

Leer hoe de samenhang van zingeving en vormgeving hét sturend element vormt bij het oplossen van bedrijfsvraagstukken. Leer de stappen toepassen die nodig zijn om tot een integrale oplossing voor een bedrijfsvraagstuk te komen en dit in te bedden in veranderprogramma’s.

Module 4: GEA in de praktijk: een instrument voor de architect

GEA kent veel toepassingsmogelijkheden en -vormen. Aan de hand van praktijkervaringen van Solventa leer je de mogelijkheden kennen, zodat je in staat bent om GEA in je eigen context doelgericht in te zetten. Daarbij krijg je inzicht in gebruikte werkvormen, hulpmiddelen en ‘lessons learned’.

Module 5: Het inrichten van de enterprise -architectuurfunctie

In deze module maken we de stap van het oplossen van een bedrijfsvraagstuk naar het permanent sturen op samenhang. Specifiek kijken we naar de positie van de enterprise- architect, de governance van de architectuurfunctie en de competenties van de enterprise- architect.

Module 6: Het meten van sturing op samenhang

Leer hoe je de volwassenheid van sturen op samenhang kunt meten en hoe je dit kunt gebruiken om de enterprise- architectuurfunctie verder te ontwikkelen. We kijken naar de opzet van het assessment en de instrumenten waarmee de meting zichtbaar wordt gemaakt. We oefenen door de test ook zelf uit te voeren.

 

Certified General Enterprise Architect (GEA©)

Neem deel aan deze cursus

Cursus (detail)
Factuuradres

Hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens leest u in onze privacy statement.

Factuurgegevens

reCAPTCHA
Contact
Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over een opleiding of workshop om te onderzoeken of het interessant is voor jou. In een persoonlijk gesprek verkennen we samen met jou graag de mogelijkheden. Dit kan telefonisch of tijdens een kennismaking. Een afspraak is zo gemaakt via het telefoonnummer 030 602 82 80 of door het aanvraagformulier hiernaast te gebruiken.