Architectuur / GEA / Transformatie /   |   24 februari 2016

De rol van architectuur bij fusies & overnames

Avatar foto Roel Wagter

Afgelopen 26 januari organiseerde Solventa een strategie & inspiratiesessie met als thema “De rol van architectuur bij fusies & overnames”. Voor deze avond waren twee presentaties gepland, één uit de praktijk van het begeleiden van fusies en overnames, de tweede gericht op het gebruiken van GEA (General Enterprise Architecting) als stuurinstrument bij fusies. Twee verschillende benaderingen van hetzelfde vraagstuk. Een ontmoeting.

Voor de eerste presentatie waren twee ervaren medewerkers van het adviesbureau Kruger uitgenodigd. Ton Moonen en Richelle Ros vertelden op boeiende wijze over hun ervaringen met fusies en overnames. Omdat zij regelmatig actief zijn in de MKB sector, worden ze vaak geconfronteerd met vraagstukken zoals de continuering van familiebedrijven, overnames van kleine bedrijven door grotere, en strategische samenwerkingen. Opvallend aan hun verhaal was dat er naast de gebruikelijke financiële en juridische analyses en onderhandelingen, ook culturele en emotionele achtergronden een rol spelen. In de aanpak besteden zij dan ook veel aandacht aan het doorvragen naar achtergronden en motivaties, om soms zelfs tot het advies te komen de fusie niet door te laten gaan.

Dat is precies het raakvlak met de presentatie na de pauze door Roel Wagter en Jules de Ruijter, beide senior architecten van Solventa. Zij belichtten aan de hand van het wetenschappelijk gefundeerde GEA hoe bij fusies en overnames de kansen en bedreigingen op een systematische manier in kaart worden gebracht. Dit vanuit alle belangrijke invalshoeken waardoor over- c.q. onderschatting van zaken vroegtijdig gesignaleerd wordt. Ook wordt met GEA doorgevraagd op het waarom (de zingeving) van de fusie, verbonden met het hoe (de vormgeving), waardoor vroegtijdig alle issues kunnen worden verzameld die nodig zijn om de fusie tot een succes te maken, of om misschien te concluderen dat de fusie niet zo’n goed idee is.

Kortom, twee presentaties, elk vanuit een ander perspectief, die sterk aanvullend zijn en zich beide met het antwoord op de uiteindelijke vraag bezighouden: “wel of niet fuseren?”

De avond was goed bezocht, er ontstonden levendige discussies tijdens de presentaties, tussendoor en naderhand bij de borrel. Solventa organiseert regelmatig strategie- en inspiratiesessies en brengt hiermee interessante ontmoetingen tot stand .

Wilt u meer weten over deze strategie- en inspiratiesessie of over de mogelijkheden die Solventa kan bieden bij complexe bedrijfsvraagstukken? Neem dan contact op met Jan de Harder (jan.de.harder@solventa.nl)

AAEAAQAAAAAAAAT0AAAAJGQ4MmY2NGRkLTA3MmUtNDU5MS05MWQyLTQ2NDI1NWVmN2Q3ZA

Bespreek de mogelijkheden
3