Architectuur / Disruptie /   |   20 november 2023

Bestaat architectuur in kleinere organisaties?

Avatar foto Ferry Olie

Stel je heet Jochem. Je bent eigenaar / directeur van een MKB bedrijf. Misschien wel van een kleine schoenenfabriek. Niet een kleine fabriek waar schoenen worden gemaakt, maar een fabriek waar kleine schoenen worden gemaakt.

Je hebt namelijk een missie. Je maakt alleen kleine schoenen!

Het gaat te ver om uit te leggen waarom nu precies dat jouw missie is. Misschien in een volgend blog. Neem voor nu van mij aan dat jij het heel belangrijk vindt om alleen kleine schoenen te maken.

Je hebt een unieke kijk op kleine schoenen. Deze visie maakt waarom jouw schoenen uiterst comfortabel zitten, er schitterend uitzien en zeer duurzaam zijn.

Je bent geen meester schoenmaker. Je weet op hoofdlijnen iets van schoenmaken; je kunt besluiten nemen, maar waarom een bepaald detail van een nieuw design nu juist heel makkelijk te produceren is, of heel moeilijk, dat weet je niet. Daar heb je mensen voor. Schoenmaker, hou je bij je leest! Jij bent gewoon een goede bestuurder met een missie!

Je hebt inmiddels 150 mensen in dienst. De zaken gaan goed en dat doe je niet alleen. 

Iedere gelegenheid vertel jij over jouw schoenen. Op verjaardagen, bij de voetbaltraining van je zoontje en iedereen luistert vriendelijk. Jouw producten vervagen de grens tussen kwaliteit, een geweldig ontwerp en een eerlijke prijs. Ieder detail is belangrijk en dat zie je terug!

Op een dag komt Claire binnen. Claire is toch wel jouw protegé. Claire weet altijd feilloos jouw kijk op dingen door te vertalen naar de werkvloer, vingers op zere plekken te leggen, je een spiegel voor te houden, enthousiasme te delen. Claire weet ook niet alles, maar zo lijkt het af en toe wel. Hoewel haar rol een beetje onduidelijk is, haar functietitel verandert nogal eens, schopt ze het vast nog eens tot directeur! 

Claire heeft Abel bij zich. Abel vertelt dat hem iets is opgevallen op de website, dat hij dit vertelde aan Claire en dat Claire vindt dat jij hier zelf iets van moet vinden. Sinds kort maakt het bedrijf namelijk ook sokken. Kleine sokken. Passen perfect bij de kleine schoenen. Natuurlijk ook uiterst comfortabel. Zien er schitterend uit en zeer duurzaam.

Claire zegt altijd: “wij vervagen de grens tussen kwaliteit, een geweldig ontwerp en een eerlijke prijs!” en daar wringt wat Abel betreft nu precies de schoen.

De sokken worden aangeboden voor 30 euro per paar! Je bent flabbergasted. Abel heeft terecht een vinger op een zere plek gelegd! We kunnen toch geen 30 euro vragen voor een paar sokken, laat staan kleine sokken!?

Claire heeft een bovenaanzicht gemaakt van de fabriek. Ze laat zien hoe arbeidsintensief de productie van sokken is en hoe het de productie van de schoenen dwarsboomt. Ze laat zien hoe sommige machines niet of half ingezet worden en andere machines aangepast zijn om zowel sokken als schoenen te bedienen. Het is duidelijk dat de kleine sokken door Productie behandeld worden als kleine schoenen, maar dan zonder zool, zonder veters. Et cetera. Oftewel: schoenen met veel afwijkingen.

Claire stelt voor om te kiezen: stoppen met sokken, of een hele eigen productielijn inrichten voor sokken. Ze heeft getekend hoe deze lijn eruit kan zien. Welk soort machines er extra nodig zijn en hoe de fabriek ingericht kan worden op zo’n manier dat zowel schitterende kleine schoenen als kleine sokken van hoge kwaliteit kosten efficiënt geproduceerd kunnen worden. Daarmee worden de sokken stukken goedkoper. 

Je besluit de wijzigingen door te voeren. Kleine sokken passen immers feilloos bij kleine schoenen. Nu je er over nadenkt… Kleine slippers misschien?

Je gunt iedere ondernemer een Claire. Dankzij haar weet iedereen in de fabriek wanneer ze aan de bel moeten trekken. Ze komt met overzichtelijke modellen die concrete oplossingen bieden. Je zorgt ervoor dat Claire vroeg betrokken is bij nieuwe ideeën. 

Geen kleine slippers zonder tekening van Claire!

Claire is architect. Ook al zegt haar functietitel vast iets anders. Het zou Jochem helpen de rol van Claire officieel te maken en daarover te communiceren. Dan gaat het vast nog vaker nog beter!

Wat doet een architect?

  • Een architect onderhoudt modellen van de organisatie en maakt projecties van veranderingen op deze modellen. Deze visualisaties kunnen worden gebruikt om besluiten te nemen. Bijvoorbeeld over de inrichting van de processen.
  • Een architect bewaakt de samenhang tussen strategie en operatie, bijvoorbeeld door richtlijnen en kaders te formuleren. Architectuurprincipes die gebruikt kunnen worden om te voorkomen dat de grondslag van besluiten meningen zijn, zoals “wij volgen een fast-follower strategie bij het implementeren van technologie”.
  • Een architect signaleert kansen en restricties, bijvoorbeeld op basis van de bestaande IT systemen, of op basis van opkomende technologieën. 

Heb jij een Claire in dienst? 

Kijk eens naar onze trainingen en opleidingen die ervoor zorgen dat architecten het meeste uit zichzelf halen: https://www.solventa.nl/academy/

Wil je een Claire in dienst? 

Neem eens contact met ons op. We kunnen je vast helpen, want architectuur, dat is óns vak. https://www.solventa.nl/contact/

Foto gegenereerd door DALL·E 3 https://www.bing.com/images/create

Contact
Welke stap ga jij zetten?

Sta je aan het begin van een proces van transformatie of disruptie? We verkennen graag samen met jou of onze diensten van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw traject. Ook als je al wat meer gevorderd bent met de transformatie of disruptie en hulp zoekt in het verder vormgeven daarvan, is zo’n verkenning zinvol. Zet vandaag de eerste stap in het realiseren van je ambities en neem contact op voor een vrijblijvende verkenning, door te bellen met 030 602 82 80 of door het contactformulier in te vullen.

Bespreek de mogelijkheden
3