Hoeveel of juist hoe weinig architectuur?

Met de groeiende adoptie van agile werkmethoden groeit ook de discussie over architectuur. Waar vroeger het kwaliteitsdenken leidend was, met dikke ordners vol documentatie, rijst nu steeds vaker de vraag of architectuur en ontwerpen nog wel nodig zijn. Ik zie dit bij mijn klanten en hoor het ook van mijn Solventa collega’s. Laat ik er maar geen doekjes om winden, als architect ben ik van mening dat enige vorm van architectuur essentieel is voor een stabiele informatievoorziening en gecontroleerde veranderingen daarin. Maar hoeveel architectuur moet je dan eigenlijk hebben? En wat bedoelen we eigenlijk met “hoeveel”?

Uitspraken van Agile guru’s als Martin Fowler die propageren dat “er zo min mogelijk van dat spul moet zijn” helpen natuurlijk niet bij het concreet beantwoorden van deze vragen, maar er zit wel een kern van waarheid in. Je moet deze uitspraak alleen niet te letterlijk nemen. Ik interpreteer zijn stelling als: “niet altijd zal even weinig architectuur voldoende zijn”.

 

Ik puzzel al een tijdje met de vraag of we omstandigheden kunnen typeren waarmee we kunnen  bepalen hoe weinig architectuur genoeg is? Hieronder tref je mijn bijdrage aan dit vraagstuk aan …

 

Veranderkundig bekeken

Tijdens mijn studie informatiemanagement heb ik een onderzoek gedaan naar de implementatie van nieuwe soorten dienstverlening. Daarbij heb ik veel gelezen over de veranderkundige theorieën van Marco de Witte en Jan Jonker[1].

Zij categoriseren soorten veranderingen in drie ordes aan de hand van de veranderdiepte en -breedte (zie hiernaast).

 

Drie architectuurordes

In mijn ontdekkingstocht naar “just enough architecture” heb ik de veranderordes van de Witte vertaald naar architectuurordes. De assen van veranderbreedte en -diepte heb ik ingevuld met elementen die het mogelijk maken een beeld te vormen bij de benodigde architectuur (zie de afbeelding hieronder). 

 

Dus, drie architectuurordes als houvast om niet te weinig architectuur te hebben.

Makes sense or not?

 

 

[1] Witte, M.C. de en Jonker J. (2013). De kunst van veranderen. Alphen aan den Rijn: Vakmedianet
Terug naar blog

Auteur

Bas Baumann

Datum

4 april 2018

Categorie(ën)

Business Architectuur, Informatie Architectuur, Agile Architectuur

Tag(s)

, , , , , , , ,