Enterprisearchitectuur voor vernieuwing in e-commerce

 

Vlisco is een ruim 170 jaar oude onderneming, die onder eigen labels textiel ontwerpt en produceert. Vlisco wilde de IT-dienstverlening beter in lijn brengen met de strategische bedrijfsdoelstellingen en beter laten samenwerken met de business.

Vlisco is al een aantal jaren actief op het gebied van e-commerce en heeft zowel een business-to-business (B2B) als een business-to-consumer (B2C) kanaal. Het is voor Vlisco een belangrijke manier om zijn producten beschikbaar te maken op locaties waar geen fysieke verkoop aangeboden wordt. Bovendien verwachten klanten ook steeds meer dat ze producten en services online kunnen afnemen. E-commerce is voor Vlisco cruciaal in het bedrijfsmodel om doelstellingen op het gebied van omzetgroei en klanttevredenheid te kunnen waarmaken. Met de bestaande e-commerce-implementatie lukte dat niet. Vlisco stond dus voor een noodzakelijke vernieuwing van zijn e-commerce omgeving. Het bedrijf wilde deze vernieuwing ontwerpen op basis van een beter inzicht in bedrijfsprocessen en IT, waardoor hier meer samenhang in kon worden aangebracht.

Via een praktische, interactieve en kortcyclische aanpak, werkte Solventa een nieuwe doelarchitectuur uit voor de e-commerce-omgeving van Vlisco, met duidelijke architectuurprincipes die richting geven aan de implementatie. Door het vraagstuk breder te bekijken dan alleen vanuit IT-perspectief, konden we een duidelijke verbinding leggen tussen de betrokken businessafdelingen (marketing en sales) en IT. Ook kon zo de procesverantwoordelijkheid duidelijk worden toebedeeld.

Tevens kon Solventa laten zien dat het werken onder architectuur de IT-organisatie helpt meer waarde te leveren aan de business. De pragmatische aanpak van Solventa heeft ervoor gezorgd dat Vlisco ook toekomstige vraagstukken onder architectuur gaat oppakken. Twee belangrijke vervolgprojecten die hiervoor in aanmerking komen, zijn de verbetering van de manufacturingautomatisering en de vernieuwing van het HR-domein. Na afloop van de opdracht heeft Vlisco de continuïteit van de architectuur geborgd door het afnemen van de propositie architecture as as service.

Contact
Welke stap ga jij zetten?

Sta je aan het begin van een proces van transformatie of disruptie? We verkennen graag samen met jou of onze diensten van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw traject. Ook als je al wat meer gevorderd bent met de transformatie of disruptie en hulp zoekt in het verder vormgeven daarvan, is zo’n verkenning zinvol. Zet vandaag de eerste stap in het realiseren van je ambities en neem contact op voor een vrijblijvende verkenning, door te bellen met 030 602 82 80 of door het contactformulier in te vullen.

Bespreek de mogelijkheden
3