De NPO is een centrale organisatie in het publieke omroepbestel. De NPO zorgt er onder meer voor dat wij kunnen kijken en luisteren naar TV en radio programma’s van omroepen en producenten. Zowel lineair (via de kabel en ether) als digitaal (bv. NPO Start). Die digitale kant groeit hard, en de organisatie groeit mee.
Achter het scherm (en de speaker) gaat een hele keten schuil om ervoor te zorgen dat content (honderdduizenden programma’s) beschikbaar is, vindbaar is, en getoond of afgespeeld kan worden. Op verschillende devices en platformen. De Directie Technology & Operations (DT&O) is hier verantwoordelijk voor.
Oorspronkelijk is de NPO een regieorganisatie op dit vlak; ze besteedt haar ‘productie’ voornamelijk uit aan leveranciers. Maar ze heeft besloten om de ontwikkeling van de gehele keten in eigen hand te nemen, om zo meer in control te zijn van haar product en dienstverlening. Ze ontwikkelt nu zelf een content management systeem, een distributieketen, een player, etc. Dat betekent niet alleen een sterke groei van de eigen ‘productiecapaciteit’, maar ook een omslag in de oriëntatie van het bedrijf, naar een ontwikkelorganisatie.
Om dit op inhoud te kunnen besturen is de NPO gaan werken ‘onder architectuur’, en heeft in dat kader een aantal enterprise architecten aangesteld. De architecten willen hun werkwijze graag professionaliseren om zodoende meer effect hebben in de organisatie. Hoe kunnen ze dat aanpakken? Ze benaderen Solventa voor advies.
Voor Solventa een herkenbare, en steeds meer gestelde vraag. Ons aanbod bestaat eruit om, in een relatief korte tijd van ca. 25 mandagen, een concreet en direct toepasbaar adviesrapport op te leveren, inclusief een aanzet voor een actieplan om het te kunnen implementeren. Het adviesrapport is opgebouwd rondom de 4 kernaspecten van de architectuurfunctie: architectuurprocessen, architectuurproducten, architectuur rollen en tools.
Het adviesrapport geeft de NPO concrete handvatten om de architectuurprocessen in te richten en de verschillende rollen in te vullen, zowel door de business als door de architecten
De NPO is heel tevreden met het resultaat. De essentie van het advies is dat architectuur alleen effectief kan zijn als architecten en business dicht bij elkaar staan, en de business actief stuurt op de prioriteiten en output van de architecten. Het adviesrapport geeft concrete handvatten om hiertoe de architectuurprocessen in te richten en de verschillende rollen in te vullen, zowel door de business als door de architecten. De NPO wil hier direct mee aan de slag.