Tata Steel in IJmuiden is de Nederlandse staalproducent voortgekomen uit de Koninklijke Hoogovens en British Steel. Met zo’n 9.000 eigen medewerkers en vele ingehuurde krachten is dit volcontinu bedrijf een zeer belangrijke werkgever in Noord-Holland en erg belangrijk voor de maak-industrie in zowel het binnenland als ver daarbuiten.

In IJmuiden bevindt zich een geïntegreerde site, dat wil zeggen dat van grondstof (ijzererts, steenkolen, etc.) tot en met eindproduct (voor Tata Steel) het allemaal geproduceerd wordt op deze site. In tegenstelling bijvoorbeeld tot Tata Steel UK, waar iedere productiestap op een andere site elders in het Verenigd Koninkrijk plaats vindt. Het voordeel van deze werkwijze voor Tata Steel is dat aan- en afvoerroutes kort zijn en tussenopslagen zeer beperkt (nodig) zijn. En dat biedt nog veel meer efficiëntie voordelen zoals o.a. het niet opnieuw hoeven verhitten van het staal tussen de productiestappen.

Ter ondersteuning van haar processen maakt Tata Steel gebruik van een Manufacturing Execution System (MES). Voor dit systeem is de werkwijze van Tata Steel een uitdaging, door het minimale aantal ontkoppelpunten in de productieroute. Het MES systeem wordt na zo’n 40 jaar in gebruik te zijn geweest bij Tata Steel IJmuiden vervangen. Het MES is een systeem waar bijna iedere fabriek op de site mee te maken heeft. Met dit vervangingsprogramma zijn honderden miljoenen gemoeid. Het programma wordt in meerdere deelprojecten geïmplementeerd en heeft een totale doorlooptijd van zo’n 8 jaar.

Een correcte en tijdige implementatie van het nieuwe systeem was voor Tata Steel essentieel

Solventa ondersteunt Tata in dit programma met architectuurvaardigheden om het nieuwe systeem correct en tijdig te implementeren, en voor de deelprojecten een naadloze overgang op te leveren tussen het nieuwe systeem en de oude legacy IT wereld. Zo levert Solventa architectuurkennis m.b.t. tot het samenstellen van de doelarchitectuur, verbeteren van de architectuurfunctie en samen met een team van interne Tata architecten aanbevelingen, (risico)analyses, kaders en oplossingsrichtingen.

Contact
Welke stap ga jij zetten?

Sta je aan het begin van een proces van transformatie of disruptie? We verkennen graag samen met jou of onze diensten van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw traject. Ook als je al wat meer gevorderd bent met de transformatie of disruptie en hulp zoekt in het verder vormgeven daarvan, is zo’n verkenning zinvol. Zet vandaag de eerste stap in het realiseren van je ambities en neem contact op voor een vrijblijvende verkenning, door te bellen met 030 602 82 80 of door het contactformulier in te vullen.

Bespreek de mogelijkheden
3