Introductie van de organisatie

Een van de grootste veranderingen in deze tijd is de energie­ transitie: we gaan over op schone energie. Eneco maakt de omschakeling naar duurzame energie mogelijk. Met elkaar en samen met klanten en partners werkt Eneco aan de missie: ‘Duurzame energie van iedereen’. Eneco produceert en levert steeds meer duurzame energie. Daarnaast ontwikkelt Eneco producten en diensten waarmee consumenten en bedrijven zelf duurzame energie kunnen produceren, opslaan, gebruiken en delen. Dankzij de consistente koers is Eneco koploper in de energietransitie. Eneco is actief in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Eneco wordt op architectuurvlak door meerdere Solventa collega’s ondersteund. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij dagdagelijkse werkzaamheden, bij specifieke projecten, het opstellen van een data of een customer domein architectuur en het bouwen aan de architectuurfunctie.

Aanleiding

Als energieleverancier Eneco wil een betrouwbare partner zijn in de transitie naar duurzaamheid. Voor het customer domein vraagt dit om verregaande kennis van de individuele klant en een breder productaanbod, dat in uiteenlopende combinaties door een groeiend partner-ecosysteem wordt geleverd.

Het klantadvies en de klantervaring moeten extreem goed zijn, klanten verwachten een feilloze digitale service. Systemen stemmen productie en verbruik van energie op elkaar af én voorspellen energiebehoefte. Zo kan energie geleverd worden op het juiste moment, op de juiste plaats en tegen de laagste kosten. Ook helpen digitale middelen energie te besparen.

Producten van verschillende partijen worden in uiteenlopende bundels aangeboden. Een grotere product diversiteit – zoals warmtepompen, laadpalen enzovoort – vraagt om flexibiliteit door ontkoppeling van klantkennis en het te leveren product.

Technologie was in eerste instantie een aanjager van de veranderingen, de brede uitrol van Microsoft Dynamics voor customer relatiebeheer sprint het meest in het oog. De transformatie gestart vanuit het technologie domein verplaatst zich richting business.

Een domein architectuur ondersteund deze beweging. Het beschrijft het plan voor de toekomst met IT-mogelijkheden vanuit een integraal bedrijfsperspectief. Het schetst de ontwikkeling van IT-capaciteiten en hun relatie met de strategie, portfolio en organisatieontwikkeling op een zodanige wijze dat een samenhangend transitieplan kan worden gerealiseerd.

Vraagstelling en doelstelling

Solventa is gevraagd een domein architectuur inclusief voorstel way of working op te stellen voor het Customer domain B2C Nederland. Dit is een levend document, inclusief een architectuur governance proces en jaarlijks update- en beoordelingsproces.

Aanpak inclusief praktische deliverables

Solventa heeft ervoor gekozen om de domein architectuur getimeboxed te realiseren en de focus te leggen op de must-have onderwerpen. Binnen deze aanpak waren stuurparameters het aantal onderwerpen en de diepte van de uitwerkingen. Solventa kon hierbij een vliegende start maken door al het materiaal wat al beschreven was te beoordelen en te herbruiken wat daarvan nog valide was.

De architecture board van het customer domein was opdrachtgever en sparringpartner bij de totstandkoming van de domein architectuur. Domain en solution architecten, Business technology consultants en architecten van andere domeinen hebben input gegeven en de deliverables gereviewed.

Resultaat

Het resultaat is een customer domain architectuur. Een document en de gevoerde dialoog die inzicht en richting geven in de beweging die door Eneco gemaakt moet worden. Daarbij zijn een globale oplossingsrichting voor een aantal architectuur bouwblokken en een voorstel voor acties en interventies op de huidige situatie beschreven.
Het voorziet in één customer engagement en relation ecosysteem, dat klantinformatie samenbrengt tot één klantbeeld en fundament vormt voor persoonlijke, contextuele en moeiteloze customer-journeys over verschillende kanalen. Het ontkoppelt klantkennis van het te leveren product en voorziet in een duidelijke gepersonaliseerde factuur.

Impact

De domein architectuur biedt een kader en een structuur voor een verdere dialoog tussen relevante stakeholders over prioritering en besluitvorming ten aanzien het realiseren van Eneco’s strategie.
Niet te gedetailleerd en toch relevant en basis voor een strategische keuzes op het gebied van IT.

De domein architectuur biedt een kader en een structuur voor een verdere dialoog tussen relevante stakeholders over prioritering en besluitvorming ten aanzien het realiseren van Eneco’s strategie

Hulpmiddelen

Het Solventa denkraam is toegepast en vormt de basis voor de opzet en uitwerking van de domein architectuur

Contact
Welke stap ga jij zetten?

Sta je aan het begin van een proces van transformatie of disruptie? We verkennen graag samen met jou of onze diensten van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw traject. Ook als je al wat meer gevorderd bent met de transformatie of disruptie en hulp zoekt in het verder vormgeven daarvan, is zo’n verkenning zinvol. Zet vandaag de eerste stap in het realiseren van je ambities en neem contact op voor een vrijblijvende verkenning, door te bellen met 030 602 82 80 of door het contactformulier in te vullen.

Bespreek de mogelijkheden
3