Agile Architectuur / Disruptie / Transformatie /   |   7 april 2021

Het Solventa Data Value Framework: twee antwoorden op één vraag?

Avatar foto Diederik Van Kuilenburg

Het concept van data als bedrijfsmiddel met economische waarde is vrij jong. Veel organisaties zijn bezig om te ontdekken wat dit concept voor hun klantbediening en inrichting van hun processen kan betekenen. En stellen zich terecht daarbij de vraag: wij zijn toch niet de eersten die dit onderzoeken? Is hier geen standaard framework voor?

Gelukkig is het antwoord op de gestelde vraag: ja, daar is een standaard framework voor. Dit framework heet Data Management Body of Knowledge (DMBOK). Helaas is DMBOK nogal lijvig van aard: de officiële publicatie bestaat uit een kleine zeshonderd pagina’s. Met een vrij klein lettertype, ook nog eens. Hoe gaat dit helpen?

Het zomaar implementeren van het hele DMBOK framework gaat het vraagstuk – hoe benutten de data als bedrijfsmiddel met economische waarde – niet voor je oplossen. Dit komt omdat DMBOK meer focust op competenties die je nodig hebt om data te benutten. DMBOK is een prima antwoord op de hoe-vraag. Maar helpt je niet bij de beantwoording van de vraag die je jezelf daarvoor moet stellen: de waarom-vraag. En dit is precies de plek waar het Solventa Data Value Framework (DVF) antwoord op geeft!

Om te begrijpen hoe je het Solventa DVF in kan zetten in combinatie met DMBOK hebben we in onderstaande infographic aangegeven wat de relatie is tussen het DVF en DMBOK:

Mapping DVF op DMBOK Knowledge Areas Mapping DVF op DMBOK Environmental Factors

In de plaatjes hierboven komen de kleuren uit het DVF (links) overeen met respectievelijk de knowledge areas en environmental factors uit het DMBOK framework (rechts). Deze visuele presentatie geeft aan hoe je beide frameworks met elkaar kunt combineren. Door deze combinatie kan je de waarom- en de hoe-vraag aan elkaar verbinden en succesvol de transformatie maken naar een organisatie die effectief én efficiënt data gebruikt als bedrijfsmiddel!

Wil jij voor jouw organisatie ook in staat zijn om het goede uit DMBOK te halen zonder er in te verdwalen? Of kan je als data professional wel wat hulp gebruiken bij de inrichting van je data management organisatie? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

 

Contact
Welke stap ga jij zetten?

Sta je aan het begin van een proces van transformatie of disruptie? We verkennen graag samen met jou of onze diensten van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw traject. Ook als je al wat meer gevorderd bent met de transformatie of disruptie en hulp zoekt in het verder vormgeven daarvan, is zo’n verkenning zinvol. Zet vandaag de eerste stap in het realiseren van je ambities en neem contact op voor een vrijblijvende verkenning, door te bellen met 030 602 82 80 of door het contactformulier in te vullen.

Bespreek de mogelijkheden
3