Architectuur /   |   15 juni 2020

Architecture as a Service; growth, governance & guidance

Avatar foto Ronald Streekstra

Op dit moment ben ik voor Solventa werkzaam als huisarchitect. Dit is het inzetmodel van Solventa voor het invullen van de architectuursfunctie in deeltijdopdrachten met een continuïteitsaspect. De afnemers zijn vaak organisaties die zelf geen fulltime architect in dienst kunnen nemen. Soms voor het gehele bedrijf, soms voor de outsourcing van een architectuurthema of -domein waarbinnen het bedrijf geen kritische kennis meer aanwezig van is.

Dit zijn over het algemeen leuke opdrachten omdat je met een hele ruime blik naar  het vraagstuk mag kijken. Het gaat vaak om een brede blik op het vakgebied waar je uitgedaagd wordt op je universaliteit. Het ene moment ben je bezig met het adviseren van de directie over de digitale strategie en even later zit je met de portfolio manager over de lijn in het portfolio. Een volgende keer zit je diep in de techniek standaardoplossingen te bepalen voor technische services.

Een aantal zaken komen in dit soort vraagstukken telkens terug en ik ben daarbij schatplichtig aan mijn vroegere coach Richard Lendvai die samen met Eric Vermeulen het 3G model bedacht; Growth, Governance en Guidance. Drie elementen in het werk van de architect die continue terugkomen en waarlangs ik mijn werk kan organiseren.

Growth

Je springt in een lopende organisatie. Er lopen projecten, er worden projecten gestart en er zijn projecten tussentijds gestopt.. In de eerste maanden ben je bezig te snappen wat het allemaal is, maar na verloop van tijd kan je beginnen te sturen. Vaak houdt legacy de groei tegen. Belangrijk is het om een balans te vinden in opruimen van legacy en innoveren van het bedrijf. Teveel van het ene verstikt het andere.

Guidance

Soms is het zo simpel als opschrijven wat er is, wat we moeten gaan doen en helpen dat vorm te geven. Een PSA template maken of een referentiearchitectuur maken, helpt richting te geven.

Governance

Het is leuk om over innoveren na te denken en standaarden te bepalen. Maar als niemand zich laat sturen en de organisatie alle kanten op beweegt, is het nodig om wat meer (be-)sturing toe te voegen. Het alignen van de aanwezigheid van een PSA met een portfolio board controle mechanisme of het opstarten van een nieuwe board kan daarbij helpen.

De volgende keer als je in een vraagstuk verzeilt geraakt, denk dan nog eens terug aan het 3G model. Heeft deze organisatie meer growth, guidance of governance nodig?

Hier kan je meer lezen over Architecture as a Service.

 

Bespreek de mogelijkheden
3