Architectuur / Disruptie /   |   17 januari 2024

Boek review: Building a Second Brain

Avatar foto Job Neuteboom
Waar gaat het over

Auteur Tiago Forte is één van de meest vooraanstaande experts op het gebied van productiviteit. Hij heeft via zijn online cursussen en workshops meer dan 20.000 mensen wereldwijd geleerd hoe tijdloze principes en de nieuwste technologie een revolutie teweeg kan brengen in hun productiviteit, creativiteit en persoonlijke effectiviteit.

Volgens het boek besteden we elke minuut aan alle dingen die we moeten doen, daardoor minder aan zinvolle dingen. We hebben een nieuwe relatie nodig met informatie, met technologie en zelfs met onszelf. Een nieuwe manier om na te denken over kennis die voor jou belangrijk is.

Hoe bouw je een vertrouwd systeem buiten je hoofd waar je je belangrijkste ideeën en inzichten kunt verzamelen en ordenen. Een beproefde methode om je digitale leven te organiseren en je creatieve potentieel te ontsluiten.

Wat is een Second Brain?

Volgens Forte is een Second Brain een digitale versie van een alledaags boek, een combinatie van een studieboek, een persoonlijk dagboek en een schetsboek met nieuwe ideeën. Een multifunctioneel gereedschap dat zich in de loop van de tijd aan je veranderende behoefte aanpast. Het is een persoonlijke kennisverzameling ontworpen voor een leven lang leren en groeien. Uiteraard maakt het gebruik van digitale hulpmiddelen om ons denken buiten ons eigen brein uit te breiden, zoals:

  • Agenda-app: extensie om gebeurtenissen te onthouden
  • Smartphone-app: uitbereiding van het communicatievermogen
  • Cloudopslag: uitbereiding van het geheugen van ons brein

Wat kan ik met een Second Brain?

Veel van wat we zien en lezen raakt in de vergetelheid, maar met een Second Brain kan je alles wat je geleerd, aangeraakt of over nagedacht hebt in enkele seconden terugvinden. Je kennis organiseren en gebruiken om consistenter met projecten en doelen aan de slag te gaan.

Bewaar je beste denken, zodat je het niet nogmaals hoeft te doen, verbind ideeën en merk patronen op. Spendeer minder tijd om naar dingen te zoeken om het beste en meest creatieve werk te doen.

Hoe ontwikkel je een Second Brain?

Het boek beschrijft een methode om de eindeloze stroom van informatie te organiseren en zo de essentie te destilleren om wat je nodig hebt eenvoudig terug te vinden, kortweg CODE. Dit staat voor Capture, Organize, Distill en Express.

Capture – Bewaar wat resoneert
Probeer alleen informatie vast te leggen van iets dat je aanwakkert, dit kunnen hoogtepunten, citaten, spraakmemo’s, vergadernotities, verhalen, inzichten, herinneringen, reflecties, etc. zijn. Maar wat je vastlegt, laat dat krachtig en urgent zijn.

Organize – Bewaar voor uitvoerbaarheid
Organiseer alles wat je vastlegt in één van de volgende gebieden: Projects (waar je op korte termijn aan werkt), Areas (verantwoordelijkheden op langere termijn zoals Financiën), Resources (onderwerpen of interesses die in de toekomst nuttig kunnen zijn) en Archives (inactieve items van de voorgaande drie gebieden).

Distill – Vind de essentie
Het is niet nodig om het hele artikel samen te vatten, alleen de onderdelen die je interesse hebben gewekt en relevant zijn.

Express – Toon je werk
Zet je kennis in voor gebruik, daarom willen we immers dingen onthouden.

Wat vinden we ervan

Qua structuur heeft het boek een duidelijke opbouw en heeft een bekende probleembeschrijving; we verzamelen veel informatie, maar kan je het ook terugvinden wanneer je het nodig hebt?
De aangereikte oplossing kent een aantal aansprekende zaken:

  • Actiegericht: koppel informatie direct aan toekomstige actie
  • Creëren is combineren, zorg dat je ingrediënten snel kunt vinden
  • Het is persoonlijk georiënteerd, je snapt je eigen indeling het beste

Het vereist vooral heel veel discipline om na de ‘capture’ door te pakken richting ‘organize’ en ‘distill’. En het is volledig digitaal gericht, waarbij we ons dan afvragen; zijn er vandaag de dag niet meer geavanceerde (AI)-middelen dan de ‘notekeeping apps’ die centraal worden gezet?

Voor eenieder die zijn/haar eigen Persoonlijk Kennis Management naar een hoger plan wil trekken is dit boek zeker een aanrader. In een zakelijke omgeving waar je niet een gemeenschappelijk brein hebt wordt het toepassen al een stuk lastiger. Zeker daar je indeling een extensie van jezelf is.

Titel: Building a Second Brain
Auteur: Tiago Forte
ISBN: 9789402767896
Website: https://www.buildingasecondbrain.com/

Meer boek reviews lezen? Kijk op https://www.solventa.nl/inzichten/

Contact
Welke stap ga jij zetten?

Sta je aan het begin van een proces van transformatie of disruptie? We verkennen graag samen met jou of onze diensten van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw traject. Ook als je al wat meer gevorderd bent met de transformatie of disruptie en hulp zoekt in het verder vormgeven daarvan, is zo’n verkenning zinvol. Zet vandaag de eerste stap in het realiseren van je ambities en neem contact op voor een vrijblijvende verkenning, door te bellen met 030 602 82 80 of door het contactformulier in te vullen.

Bespreek de mogelijkheden
3