Agile Architectuur / Architectuur / Disruptie / Transformatie /   |   29 maart 2018

Aan de slag met digitale transformaties. Voorbeelden uit de praktijk

Avatar foto Ronald Streekstra

In mijn vorige blog gaf ik aan dat de wereld om ons heen voorspelbaar transformeert. Ik heb dit toegelicht aan de hand van een aantal voorbeelden die de hele transformatie doorlopen hebben. Ze doen dat volgens een vast model. Het wordt interessanter het voorspellende karakter van het model te toetsen. Dat doen we aan de hand van een aantal voorbeelden uit de praktijk met objecten die nog niet een volledige transformatie ondergaan hebben.

Op zoek naar analoge objecten uit de dagelijks praktijk

Als je om je heen gaat kijken, valt pas op hoeveel objecten al een digitaal aspect in zich hebben, maar ik heb de volgende analoge objecten gevonden; een blauwe parkeerschijf, een bloempot, behang en een spiegel. Volgens de voorspelling zouden daar digitale varianten van moeten komen of zijn.

Van analoge naar Digitale Objecten

Hoe kom je van een analoge invulling naar de digitale variant. De eerste stap is gewoon het woordje digitaal ervoor plakken en het aan Google vragen.

De digitale parkeerschijf is er al. Best handig; begint vanzelf te lopen als je de auto parkeert. Een digitale bloempot kan ik vinden. Via bluetooth kan hij doorgeven of je plant water nodig heeft. Een Digitale Spiegel is een interessant concept. Met een Raspberry Pi en Spionnen glas maak je hem zelf (meteen weer een hobbyproject erbij😉). Een spiegel die complimenten geeft, projecteert of het gaat regenen of vertelt hoe laat de volgende bus gaat.

Transformatie naar digitale objecten
Transformatie naar digitale objecten

En OLED of een opvolger daarvan gaat uiteindelijk behang vervangen, kijk maar hoe dun de nieuwste televisies worden. De prijs/m2 moet alleen nog wat zakken.

Digitale objecten gedematerialiseerd

Maar hoe vergaat het deze objecten in het vierde kwadrant. De digitale parkeerschijf wordt uiteindelijk een functie van de auto. Waarschijnlijk kan parkeerbeheer uiteindelijk uitlezen hoe lang de auto al op een parkeerplaats staat. In een wat verdere toekomst kunnen we vanuit een bloempot planten als hologrammen projecteren en ontstaat rondom de digitale spiegel een handel in modules die je op je spiegel kan plaatsen. Iets soortgelijks gaat gebeuren voor het OLED behang. Een abonnementsdienst om iedere ochtend wakker te worden in een spectaculair landschap, vergelijkbaar met een Holoroom uit Star Trek.

Transformatie naar gedematerialiseerde objecten
Transformatie naar gedematerialiseerde objecten

Houdt het dan nooit op?

Ik denk dat er in de praktijk twee vraagtekens te zetten zijn bij de dematerialisatie stap:

  • Accepteren we het vervangen van analoge of digitale objecten door een immateriële variant? Vooral in de natuur is er voor beleving naast beeld en geluid, ook tast en reuk nodig;
  • Kunnen we alles dematerialiseren? We blijven voorlopig nog iets nodig hebben om beelden en geluiden op te projecteren (scherm, tv, oled-behang, spiegel, VR-bril, lens). Met de mogelijkheid van projectie kunnen we andere objecten dematerialiseren, bijvoorbeeld een schilderij, een landschap.

Bespreek de mogelijkheden
3