Context en aanleiding

Als grootste gemeente van Nederland beheert Amsterdam een complex applicatielandschap dat voortdurend in beweging is. Verouderde technologie, veranderende behoeften, beëindiging van ondersteuning en oplopende kosten maken het noodzakelijk om systemen regelmatig te vernieuwen.

Binnen het domein Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) ontstond meerdere keren de vraag naar nieuwe koppelingen tussen applicaties. Dit leidde tot een belangrijke koerswijziging: voortaan is in het architectuurboard besloten dat alle nieuwe koppelingen via applicatie-integratie moeten verlopen. Deze integratieoplossing biedt een veilige, gestandaardiseerde manier om gegevensuitwisseling tussen applicaties, webformulieren en portalen te stroomlijnen.

Aanpak

Om de beste integratiemethode te kiezen, werd elk alternatief grondig geëvalueerd. We beoordeelden onder meer directe koppelingen en het gebruik van applicatie-integratie aan de hand van een applicatiearchitectuur (in ArchiMate). Daarbij hebben we de volgende criteria meegewogen:

  • Voor- en nadelen
  • Technische haalbaarheid
  • Privacy- en security by design
  • Compatibiliteit met de doelarchitectuur
  • Realistische planning
  • Voldoen aan gemeentelijke architectuurprincipes

Een Solventa collega heeft als informatiearchitect bij de gemeente tijdens dit proces een architectuurnotitie opgesteld, waarin de evaluaties en analyses nauwkeurig zijn vastgelegd. Met een puntensysteem werden scores toegekend aan elk alternatief. Het meest scorende alternatief werd met een gedegen motivatie en impact als advies gepresenteerd.

Resultaten

De architectuurnotities hebben als belangrijke leidraad gediend bij het succesvol inzetten van het integratieplatform binnen VTH. Hiermee werd een efficiënte gegevensuitwisseling tussen twee applicaties gerealiseerd, waaronder een belangrijke koppeling met het KvK Handelsregister. Dankzij deze applicatie-integratie konden nieuwe koppelingen sneller, goedkoper en efficiënter worden opgezet.

Impact

De keuze voor applicatie-integratie heeft de manier van werken binnen de gemeente blijvend veranderd. Het MT heeft dit model overgenomen als standaard, waardoor de gemeente nu beschikt over een schaalbaar en toekomstbestendig platform voor gegevenskoppelingen. Door deze aanpak is Amsterdam beter voorbereid op toekomstige technologische veranderingen en blijven kosten en beheer beheersbaar.

Contact
Welke stap ga jij zetten?

Sta je aan het begin van een proces van transformatie of disruptie? We verkennen graag samen met jou of onze diensten van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw traject. Ook als je al wat meer gevorderd bent met de transformatie of disruptie en hulp zoekt in het verder vormgeven daarvan, is zo’n verkenning zinvol. Zet vandaag de eerste stap in het realiseren van je ambities en neem contact op voor een vrijblijvende verkenning, door te bellen met 030 602 82 80 of door het contactformulier in te vullen.

Bespreek de mogelijkheden
3