Afgelopen tijd wordt steeds vaker de vraag gesteld: ‘hoe kunnen we het beste beginnen met business architectuur in een agile omgeving’?
Iedereen, van IT oplossingen leverancier tot zichzelf respecterende adviseur, geeft aan dat het noodzakelijk is om klein te beginnen om vervolgens door te groeien in de ambitie (start small but think big, learn fast). Dit is meestal ook mijn eerste reactie op deze vraag.

Hoe kun je nu daadwerkelijk beginnen en vooral waarom is het vasthouden van de aanpak ‘klein beginnen, groot eindigen’ zo lastig?
Er zijn hiervoor meerdere redenen te verzinnen:

Organisaties adopteren steeds vaker het ‘agile’ werken. Hiermee willen ze wendbaar zijn om in een korter tijdsbestek diensten of producten aanbieden. Anders gezegd: inspelen op een steeds sneller veranderende markt.

Om deze veranderingen succesvol te laten zijn is een aanpak van ‘klein beginnen, groot eindigen’ effectief en efficiënt. Je zorgt er namelijk voor dat de vraagstukken in kleine, behapbare brokken wordt opgedeeld. Dit opknippen kun je doen door:

Aan de hand van bovenstaande punten kun je het werken met architectuur gaan inzetten en inrichten. Door deze handvatten kun je ervoor zorgen dat je als architect een bijdrage levert aan de ambities van de organisatie en helpt deze verbeteren.

Terug naar blog

Auteur

Floris Gremmen

Datum

8 juni 2018

Categorie(ën)

Business Architectuur

Tag(s)