Architectuur /   |   10 november 2018

Mixed Reality in de IV-architectuur

Avatar foto Henk Van der Koijk

Traditionele architectuurmodellen

Architectuurmodellen binnen de IV wereld worden op diverse manieren weergegeven. Enerzijds wordt er gemodelleerd met behulp van Archimate en anderzijds worden de diverse views op IV-architectuur op allerlei andere manieren gepresenteerd. Denk bij dit laatste aan PowerPoint, Visio, papier en potlood, Excel, HTML rapportages (bijvoorbeeld vanuit architectuur-tooling), etc. Normaliter worden de views op de IV-architectuur afgestemd op de doelgroep voor wie “het verhaal” is bestemd. Dat wil zeggen dat je een Archimate-model meestal niet gebruikt bij een college van bestuur en dat een prachtige animatie niet werkt bij communicatie tussen architecten.

Met de komst van nieuwe technologieën – denk aan artifical intelligence, robotic process automation, blockchain, Internet of Things en X-Reality (omvat Virtual Reality, Mixed Reality en Augmented Reality) – is het zinvol om na te denken of deze technologieën de IV-architecten (maar ook enterprise-, bedrijfs-, informatie- en technologie-architecten) kunnen gaan ondersteunen.

Traditioneel in nieuw jasje

Als we aannemen dat het modelleren van IV-architecturen nog steeds goed gedaan kan worden met ondersteuning van Archimate dan zit de winst van het gebruik van nieuwe technologieën onder andere aan de visualisatiekant van IV-architecturen. Een voorbeeld hiervan is de toepassing van Mixed Reality om (delen van) IV-architecturen te visualiseren middels de HoloLens van Microsoft. Het idee hierachter is vergelijkbaar met veel technieken uit de martial arts. Bijvoorbeeld Aikido waarbij iemand je pols kan vastpakken en je reageert door te draaien, zodanig dat beiden (aanvaller en aangevallene) een helder en hetzelfde beeld hebben op de positie van de vast gepakte pols. Hiermee kan de dialoog starten in plaats van keihard toeslaan.

Hetzelfde geldt voor de prachtige platen die gemaakt worden door de IV-architecten; laten we ze eens oppakken en als hologram op de tafel zetten. Nu  kunnen we van alle kanten om het model heenlopen en de discussie starten over de juistheid, consequenties, haalbaarheid etc. van de architectuur. Dit zal mijn inziens leiden tot een ander soort discussie dan over de PowerPoint plaat neergelegd op de tafel.

Daarnaast zijn er veel meer mogelijkheden te bedenken die je middels  Mixed Reality kan toevoegen aan de 3D visualisatie; zoals animaties, inzoomen op bepaalde onderdelen, relaties laten oplichten, onderdelen verplaatsen, etc. Aangezien de HoloLens een Windows 10 device is, is het ook mogelijk om via API’s allerlei relevante informatie uit andere bronnen op te halen en te tonen binnen de 3D visualisatie.

De wonderlijke wereld van IV architectuur

Natuurlijk zijn er ook bedenkingen naar voren te brengen, denk alleen al aan het feit dat iedereen aan tafel een HoloLens op moet zetten (kosten). Op het moment staan dit soort ontwikkelingen nog in de kinderschoenen en is het ontwikkelwerk nog aanzienlijk. Maar stel je voor dat er koppelingen komen vanuit architectuur-tooling naar X-Reality omgevingen waarmee je dan direct 3D modellen in de vorm van hologrammen kan presenteren en dat het dan ook nog eens mogelijk is om vanuit diverse bronnen aanvullende informatie op te halen en erbij te visualiseren (bijvoorbeeld IT kosten, BIV classificaties); maakt dat de IV architectuur wereld dan niet nog wonderlijker?

Bespreek de mogelijkheden
3