Inleiding

Met behulp van big data methoden en technieken is het makkelijk om grote data sets aan elkaar te koppelen zonder te letten op privacy gevoelige gegevens. Deze blog laat zien hoe je met big data aan de slag kunt gaan zonder de privacy regels te overtreden . Eerst geef ik een definitie van big data en privacy. Daarna geef ik een aantal tips om rekening te houden met persoonsgegevens bij gebruik met big data.

definitie

“Big data” zijn gegevens in hoge volume, snelheid en variatie die vragen om kosteneffectieve en innovatieve vormen van informatieverwerking om te komen tot beter inzicht en besluitvorming.” Dit is de definitie van Big Data van Gartner die ik het liefst gebruik.

Volume: Dat big data in volume groot is, is natuurlijk niet verrassend. Naar schatting creëren we per dag 2,5 triljoen gagabytes aan data en dat wordt alleen maar groter. Er komt namelijk steeds meer data van ons beschikbaar. Hierbij kun je denken aan sensoren, camerabeelden, smartphones en social media (facebook, google, twitter) die we zelf gebruiken. Mobiele apparaten zijn de hoofdoorzaak van de groeiende datahoeveelheid.

Snelheid: Bij big data gaat het ook om snelheid waarmee data gegenereerd en verwerkt wordt. Tot enkele jaren gelden kon je niet real-time de juiste data verwerken en met de juiste informatie komen. Inmiddels kan dat wel door de methoden en technologie van big data en snelheid van het internet.

Variatie: Om zoveel mogelijk verschillende soorten vormen van ongestructureerde data gebruik te maken, gaat het bij big data niet alleen om tekst, maar ook om foto’s, sensor data, elektronische patiëntendossiers, social mediadata (waaronder: whatsapp-, twitter- en facebookberichten) en geencrypte pakketten.

Voorzorg en controle

Op 20 maart onthulde Britse krant The Observer dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica de gegevens van 50 miljoen mensen in handen heeft gekregen van Facebook. Daarmee zou het onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben gesaboteerd.

Als de organisatie niet goed met die gegevens omgaat, kan dat klantverlies en reputatieschade tot gevolg hebben. Big data en privacy kunnen samengaan. Alleen is het wel van belang om te zorgen dat er op de onderstaande punten extra voorzorg en controle worden genomen. In mijn vorige blog kun je de belangrijkste privacy principes.

Conclusie

Het is duidelijk dat privacybescherming bij Big Data toepassingen niet vanzelfsprekend is. De mogelijkheden met big data zijn groot. Tegelijkertijd raakt big data de privacy van burgers, waardoor organisaties zich dus te houden hebben aan de regels die de wetten (o.a. Wbp, AVG, sleepwet). Het is belangrijk dat jouw organisatie ook goed omgaat met privacy en persoonsgegevens en dat dit ingezet wordt om een competitieve voordeel te halen met big data.

Terug naar blog

Auteur

David Kamp

Datum

4 april 2018

Categorie(ën)

Architectuur

Tag(s)

, , ,