Via deze blog wil ik graag mijn architectuur ervaringen met je delen die ik bij een Program Increment (PI) planning sessie heb meegemaakt. De belangrijkste conclusie is dat het een heel efficiënte en effectieve manier is om met de belangrijkste stakeholders informatie uit te wisselen en een gedragen planning te krijgen waarop de komende maanden gefocust gaat worden.

In het Scaled Agile Framework (SAFe) is de Program Increment (PI) planning het moment waarop een Agile Release Train meerdere teams gezamenlijk aan een planning voor de volgende program increment werkt.

Deze week heb ik bij één van mijn klanten een Program Increment planning sessie meegemaakt. Het duurde in totaal 2 dagen en het resultaat was een gedragen planning voor de komende 3 maanden met daarbij de doelstellingen en risico’s die iedere team onderkend had. Als architect heb je de keuze om in één team mee te doen of als gedeelde resource tussen de teams te participeren. Ik deed het laatste en dat was de meest ideale situatie, aangezien mijn input gevraagd wordt en ik de samenhang tussen de teams bewaak.

De rol van de architect

Nadat de business context van de organisatie door de directeur werd verteld, werd de productvisie door product management gegeven. Vervolgens gaf de architect de architectuur visie voor de komende tijd en waar de verschillende teams rekening mee moeten houden in de PI planning sessie. Wanneer de teams de features aan het inplannen zijn voor de komende 3 maanden, help ik mee door de impact aan te geven. Hierbij kijk ik naar de gevolgen die de feature heeft op de processen, applicaties, informatie, infrastructuur, beveiliging en beheer. Ook help ik mee om de prioriteiten van de features te bepalen en de samenhang bewaken tussen de features.  Verder maak ik duidelijk waar de afhankelijkheden van de feature zitten bij de verschillende teams.

Voordelen voor een architect bij een Program Increment

De belangrijkste voordelen als architect bij een Program Increment planning sessie zijn als volgt.

Met de bovenste voordelen kun je als architect bij een Program Increment planning sessie gerichter en beter anticiperen. Je kunt je invloed uitoefenen bij de verschillende stakeholders en komen tot een realistische planning.

Terug naar blog

Auteur

David Kamp

Datum

30 juni 2018

Categorie(ën)

Architectuur, Agile Architectuur

Tag(s)

, ,